- 0 Polubienia
- 0 / 5
Składniki:
- 4 pomidory
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki ryżu
- 20 dag mięsa wołowego
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- szczypiorek
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka wody
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Pomidory sparzyć w niewielkim naczyniu z gorącą wodą. Obrać je ze skórki. Dodać obrane ząbki czosnku oraz cebulę. Starannie zmiksować wszystkie składniki tak, aby powstała z nich masa o zawiesistej konsystencji.
- Ryż moczyć godzinę w zimnej wodzie, odcedzieć i przesmażyć na oleju, aż zrobi się szklisty. Do ryżu dodać zmiksowane pomidory, cebulę i czosnek oraz szklankę wody. Dusić pod przykryciem aż do całkowitego wchłonięcia wody.
- Mięso pokroić w cienkie paski, paprykę w kostkę, fasolę i kukurydzę odcedzić. Wszystkie składniki dodać do ryżu. Gotować 15 minut, doprawić solą i pieprzem, posypać posiekanym szczypiorkiem.
- Podawać na gorąco jako samodzielne danie.
Wskazówki:
- W celu ułatwienia i przyspieszenia przygotowania dania, można zamienić pomidory na pomidory z puszki.
- Pokrojone mięso należy usmażyć przed dodaniem do ryżu!
- Osobiście nie do końca stosuję się do przepisu w jego oryginalnym brzmieniu. Gotuję ryż w torebkach (dwie torebki), pomidory i resztę składników dodaję do niego po ugotowaniu.
- Mięso wieprzowe możesz zastąpić mięsem drobiowym.
Mniam
Jedno z tych dań, które wystarcza na dwa dni 🙂 Uważaj, żeby nie przypalić – danie jest dość gęste. Smacznego!